x
Yussuf Jerusalem: Pustervik, Göteborg

Yussuf Jerusalem, Pustervik, Göteborg

Yussuf Jerusalem: Pustervik, Göteborg

Recenserad av Daniel Andersson | GAFFA

Fransk garagerock har under de senaste åren stärkt sitt varumärke och i främsta ledet hittas Paris-födde Benjamin Duares aka Yussuf Jerusalem. Duares debutskiva A Heart Full Of Sorrow spelades in på egen hand, släpptes av amerikanska Floridas Dying 2009, och sedan dess har han hunnit med att spela på de flesta mindre klubbar som Europa har att erbjuda. Utgångspunkten har varit en blandning av folkrock, garage och powerpop – bland de refrängbaserade influenserna finns det dock alltid plats för ett par förvrängda black metal-låtar.

Spelningen på Pustervik har lockat stadens vanliga rockklientel och de flesta har förmodligen sett Duares med band ett flertal gånger. Denna kväll en trio. På setlistan hittas emellertid även förra årets albumsläpp Blast From The Past, en skiva som inte skiljer sig särskilt mycket från fullängdsdebuten. Hårt blandas med mjukt. Men saknar hitkänslan i äldre spår som We Ain't Coming Back och With You In Mind.

Det första som får mig att ana oråd är den kuvade ljudnivån, som gör att skillnaden mellan tyngre och melodiösa låtar raderas; detta innebär att spelningen blir alltför profillös, saknar dynamik, vilket smittar av sig på både publik och band. Nu är inte allt bäcksvart, för ljuset i rocktunneln skymtas i utmärkta versioner av You Broke My Heart In Two och Path Of Paladin – två nya låtar med spaghettiwestern-inramning. Tar med mig dessa spår hem.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA