x
Japandroids: Pustervik, Göteborg

Japandroids, Pustervik, Göteborg

Japandroids: Pustervik, Göteborg

Recenserad av Daniel Andersson | GAFFA

Japandroids är en namnkompromiss mellan bandets båda medlemmar, gitarristen Brian King - en gänglig rockorkan - och trummisen David Prowse. Delar på de vokala insatserna. King föredrog bandnamnet Pleasure Droids, medan Prowse fastnande för Japanese Scream – den logiska slutsatsen blev Japandroids. Men bandet i sig är långtifrån en kompromiss; sedan albumdebuten Post-Nothing från 2009, har de stått fast vid sin Fugaziekvation, där postrock mixas med alternativ gitarrock. De existerar för att hylla rockmusikens grunder. Öppna ackord och enkla texter.

Att döpa debutskivans uppföljare till Celebration Rock, kan verka pretentiöst, men Vancouver-duon är alltför okonstlade för att förvandlas till ett rockspektakel. På scen ger de publiken all sin inneboende energi, framkallar en illusion av att vara ett fullskaligt band. Kings barnsliga röst vävs samman med ljudet av mullrande ljudvågor. Mer Black Sabbath än The Stooges. I äldre låtar som Heart Sweets och senaste singeln The House That Heaven Built uppnås nästintill allsångstendenser – musiken framförs på ett rakt och publikfriande sätt. I all dist återfinns alltid träffsäkra popmelodier.

På minuskontot hittas Pusterviks glesa publikmassa, vilket resulterar i att helhetsintrycket blir lidande. Vid avslutande Gun Club-covern For The Love Of Ivy existerade få möjligheter att stagediva, men att spela inför ett fåtal bekommer inte duon det minsta. För att använda en sportklyscha – de ger alltid hundra procent. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA