x
Iris DeMent: Sing The Delta

Iris DeMent
Sing The Delta

Iris DeMent: Sing The Delta

GAFFA

Album / Songlines
Utgivning D. 2012.10.03
Recenserad av
Robert Lagerström

Hon gav ut tre album under 90-talet och fick en liten men trogen publik som gillade hennes ljusa och lite nasala röst. Men efter att ha samarbetat med John Prine strax före millennieskiftet hände inte särskilt mycket. När Iris DeMent nu kommer tillbaka är det hela 16 år sedan hon senast spelade in en skiva med eget material.

Och kanske gjorde väntan henne gott. Sing The Delta är ett helgjutet album fullt av både energi och melankoli. Känslan är avskalad och gammaldags, med gitarrer, blås och steelgitarr, och 51-åriga DeMent sjunger kraftfullt med bra drag i pipan. Hon spelar också en hel del piano, som drar åt gospel, vilket ger ekon tillbaka till uppväxten i en religiös familj där hon var yngst av 14 syskon.

Samtidigt blir materialet ganska enahanda. Kombinationen av DeMents framträdande röst och det lite stela pianosoundet är tröttande i längden och får åtminstone mig att längta efter variation och en varmare ljudbild. Men visst är det här ett bra album. Och det känns fint att Iris DeMent är tillbaka.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA