x
The Mountain Goats: Transcendental Youth

The Mountain Goats
Transcendental Youth

The Mountain Goats: Transcendental Youth

GAFFA

Album / Tomlab
Utgivning D. 2012.10.08
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det är alltid en förväntan, spänd och positiv, när man ska till att lyssna på ett nytt album av The Mountain Goats, bandet som i mångt och mycket är synonymt med frontmannen John Darnielle. Man förväntar sig alltid den där färden till både de där mörka och hoppfulla sidorna av USA och världen. Och det är väldigt ofta allt infrias.

John Darnielle har en sällsamt kreativ ådra som också formar om och förfinar hela idiomet han gjort till sitt, de där halvakustiska poplåtarna, de där sköra pianoballaderna; berättelserna om både droger, depressioner och små euforiska ögonblick. Fastän allt kan låta mörkt och hopplöst på ytan, finns där också ofta ett identifierbart korn av hopp, av ljus, i alltihop: "Even awful dreams are good dreams / If you're doing it right" (Harlem Roulette). Den vanliga, lätta, sättningen är berikad med en blåssektion, vilket både ger extra värme och dimension i vissa låtar, samtidigt som det känns lite främmande i andra. Men man förstår. Efterhand. Texterna är som vanligt både raka och svårgenomträngda, ibland väldigt metaforrika, ofta storartat briljanta, rakt litterära. Som vanligt.

Det är ibland lite svårt att komma in i låtarna, att bli bekant med dem, att låta allt sjunka in. Ofta är det, paradoxalt nog, lite beroende på att de kan låta som deras tidigare låtar. Att det börjar bli svårt att skilja dem åt. Men det är också ett spel med nyanser. Det är nya sånger, det är nya berättelser. Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA