x
Nasum: Debaser Medis, Stockholm

Nasum, Debaser Medis, Stockholm

Nasum: Debaser Medis, Stockholm

Recenserad av Tomas Lundström | GAFFA

"We are Nasum. We don't play no more."

Med de orden avslutade Keijo Niinimaa Nasums konserten på ett utsålt – nåja, det var gratis entré till 21.00 – Debaser Medis i Stockholm.

Han avslutade därmed också avskedsturnén och således också Nasums karriär. "Det finns inte en chans att någon av oss överväger att göra något under namnet Nasum igen", deklarerade basisten Jesper Liveröd i en intervju med SVT och så kommer det att bli.

Den sista takten är grindad och Nasum har nu fått sitt uppskjutna avslut. Och vilket avslut det var!

Ett formtoppat Nasum gav järnet utan någon som helst pardon. Supportakterna Massgrav, Skitsystem och Black Breath svarade visserligen för finfina konserter – särskilt de förstnämnda! – men när Nasum släppte lös all den kraft kvintetten bär på, exploderade Debaser Medis. Basisten Jesper Liveröd personifierar den energin på ett exemplariskt vis, när han röjer frenetiskt och headbangar som om det inte finns någon morgondag. Scennärvaro är till stor del en färskvara och med en hel turné i bagaget har Nasum den i ryggmärgen.

Jag vet inte om det berodde på min egen inställning eller Keijo Niinimaa, men han kändes mycket mer bekväm i rollen och tog plats på ett mer naturligt sätt som ersättare till tragiskt bortgångne sångaren Miezko Talarczyk på Debaser Medis än när jag såg Nasum på Peace & Love i juni.

Det märktes också så klart att kvällen var speciell för bandet.

Gitarristen Jon Lindqvist, som mot slutet såg påtagligt emotionell ut, kramade om sina bandkamrater flera gånger under konsertens gång. Vid ett tillfälle var även trummisen Anders Jakobson framme och gjorde detsamma med Keijo Niinimaa.

Nasum tog egentligen slut i och med att Miezko Talarczyks tragiska bortgång i tsunamin 2004. Den här avskedssvängen, som tidsmässigt även skulle ha markerat bandets tjugoårsgräns, har varit en lånad version. Ett avslut för de kvarvarande bandmedlemmarna och ett avslut för alla fans världen över.

Med konserten på Debaser Medis tog det slut. Jag lyfter på hatten i vördnad och tackar för allt Nasum har gett oss genom åren.

Vila i frid Mieszko. Vila i frid Nasum.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA