x
Jake Bugg: Jake Bugg

Jake Bugg
Jake Bugg

Jake Bugg: Jake Bugg

GAFFA

Album / Mercury
Utgivning D. 2012.10.12
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Det förefaller vara Jake Buggs år.

Efter att ha omfamnats totalt av Storbritanniens musikelit, efter turnerande med The Stone Roses och The Killers, efter att ha jämförts med storheter som Alex Turner och självaste Bob Dylan, har denna Beatlesfriserade yngling – blott 18 år gammal – lagt en minst sagt skaplig grogrund för sin fortsatta karriär.

Det självbetitlade verket som det ska tas sats ifrån, debutskivan, är här. Och stundtals tar Jake Edwin Kennedy verkligen sats, rejält, med sin ungdomliga hybris likt fjädrar under fötterna.

Nottingham-sonen ger oss ömsom attackerande, ömsom innerlig musik, 50- och 60-talets folk sammanfogat med samma periods livsbejakande pop verkar som fundament, och ovanför svävar Arctic Monkeys "dra åt helvete"-riff filtrerat genom en fernissa av country och sprakande akustisk gitarr.

Samtidigt är även den tidiga Bob Dylan hela tiden – mer eller mindre – närvarande.

Lightning Bolt är en definitiv höjdpunkt, trotsig och medryckande i all sin enkelhet. Trouble Town är lika rak som ångestdrypande. Även Broken vittnar om något storartat, med crescendon så vackra att jag blir kär och religiös på samma gång.

Rent textmässigt har dock Jake Bugg en slyngels brister – det blir lite för mycket "hasch pipe", lite för mycket oförblommerad drogromantik.

Sammantaget är verket ett löfte om vad som komma skall, med en jämn nivå, men lite för få nyanser, och lite för många låtar. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA