x
Neil Young & Crazy Horse: Psychedelic Pill

Neil Young & Crazy Horse
Psychedelic Pill

Neil Young & Crazy Horse: Psychedelic Pill

GAFFA

Album / Reprise
Utgivning D. 2012.10.31
Recenserad av
Daniel Andersson

Vi glömmer coveralbumet från tidigare i år. Neil Young & Crazy Horse är tillbaka med nya skivan Psychedelic Pill – ett dubbelalbum för att vara exakt. Öppningsspåret Driftin' Back är hela 27.36 minuter långt, vilket innebär en massa gitarrtid. Den som kan sin populärkulturella historia, vet emellertid att Crazy Horse är ett kompband med känsla för elgitarrer. Detsamma gäller Neil Young. Men hur fungerar denna klassiska konstellation 2012?

Den nedbantade versionen av singeln Walk Like A Giant är på alla sätt ett styrkebesked; textmässigt rör det sig om en låt i traditionellt Young-snitt, med ett refrängparti där harmonierna sitter klanderfritt. Gitarrerna mullrar som aldrig förr och i all denna oreda hörs influenser av doo-wop och en smittsam visselslinga. Dessvärre borde albumversionens 16.29 minuter halverats, vilket gäller skivans samtliga spår i denna längdkategori. Blir svårt att hålla intresset uppe.

På det stora hela är ändå Psychedelic Pill en skiva med kvalitéer; ljudbilden låter som en Crazy Horse-skiva ska göra, och i detta fall är bristen på överraskningar själva behållningen. En låt som Born In Ontario ger till en början ett intetsägande intryck, men orgeln i bakgrunden höjer standarden markant. Nostalgitexten till Twisted Road gör dock ingen glad. Till skillnad från generationskollegor har dessutom Young kvar mycket av sin ungdomliga röstkapacitet. Nu är detta ingen klassiker i form av Everybody Knows This Is Nowhere, men heller inget bottennapp som Americana.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA