x
Amanda Jenssen: Hymns For The Haunted

Amanda Jenssen
Hymns For The Haunted

Amanda Jenssen: Hymns For The Haunted

GAFFA

Album /
Utgivning D. 2012.11.14
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Få svenska artister har en sådan unik och självklar stjärnstatus som Amanda Jenssen. Det känns tydligt hur hon hänger sig passionerat i varje takt och ton. Hennes utgångspunkt i gångna tider tillsammans med hennes personliga framtoning − starka integritet och hesa röst, som hämtad från en vinylspelare i en 40-talsfilm − gör att hon känns både som en sensuellt elegant dam, gotisk ängel och skitigt tuff brud i samma person. Otroligt starkt att inte låta kommersiella aktörer låta henne formas till någon hon inte är.

Nya skivan har en lite mörkare underton än tidigare och handlar om avslutade relationer som envisas med att spöka i hjärnan, både med mystik och dramatisk expression. Många tycker kanske att Jenssen lever i fel tid, men det är just det som bidrar till att hon istället blir ännu mer unik och rätt. Det är som om gamla avlidna jazz-och bluesartisters själar snurrat omkring henne och tillfälligt byggt små bon i hennes hjärta, som fått henne att skapa tidlösa melodier, vilka strömmar ut med full kraft, likt blodet från ett öppet sår.

Varför inte låta henne sjunga ledmotiv till en Bond-film? Hon kan spela ut alla kort, utan att spela över och känns lika rätt med en tekopp som med en pistol i handen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA