x
Peter Gabriel: So

Peter Gabriel
So

Peter Gabriel: So

GAFFA

DVD / Eagle Rock
Utgivning D. 2012.10.22
Recenserad av
Maria Stacke

So släpptes 1986 och var Peter Gabriels femte soloskiva. Status som kultartist hade han redan, men det var So som blev hans stora kommersiella genombrott. Denna dvd, där vi får följa plattans tillblivelse är en del av flera släpp som firar skivans 25-årsjubileum.

Låt för låt avhandlas, Peter Gabriel själv och en rad andra musiker och medarbetare avslutar varandras meningar om plattans förträffligheter. Det är mycket, mycket superlativ. Dessa varvas visserligen med en rad festliga anekdoter, som ett dämpat basljud som kom till tack vare dämpande blöjor. Eller hur Peter Gabriel först tänkt sig en skiva utan cymbaler.

Det görs försök till att knyta an till Gabriels karriär före So, men mycket lite återkoppling till skivans samtid. Det framstår som att skivan inte bara spelades in i en lada på landet, utan rent av i ett artistiskt vakuum. Men på det stora hela är det trevliga 94 min, det bör dock tilläggas att denna typ av dokumentära skildringar utan tvekan är till för de initierade fansen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA