x
Godspeed You! Black Emperor: 'Allelujah! Don't Bend! Ascend!

Godspeed You! Black Emperor
'Allelujah! Don't Bend! Ascend!

Godspeed You! Black Emperor: 'Allelujah! Don't Bend! Ascend!

GAFFA

Album / Constellation
Utgivning D. 2012.10.01
Recenserad av
Özgür Kurtoğlu

I en bättre, mindre cynisk, kanske även utopiskt mindre krävande värld skulle alla återkomster hanteras och mottagas på detta sätt. Det skulle vara accepterat för band och bandmedlemmar att tacka för sig och stödet och kärleken en stund, ägna sig åt annat i livet, antagligen viktigare ting, och inte bemötas med otåligt gnäll och oförstående ilska. 

Detta sätt är renare, detta där den kultliknande bandskaran sörjer när bandet backar undan rampljuset och försvinner in i en dvala, och som förvandlas till en tyst väntan, en kärleksladdad längtan efter nytt oljud. Få band är förunnade att få denna behandling. Få band förtjänar det lika mycket som Godspeed You! Black Emperor. 

'Allelujah! Don't Bend! Ascend! låter som ett album bara dagens åtta medlemmar i Godspeed You! Black Emperor kan skriva, men som fått andas och växa egenhändigt under de 10 år som passerat sedan bandet sist gjorde inspelat väsen från sig. Det låter som något otaliga försökt efterlikna, ofta med fantastiskt resultat, men aldrig fullt ut lyckats greppa eller helt emulera. Det låter som ett bullrande fragment av hur bandet tycker att världen talar idag. 

Framför allt låter det inte som en försäkring om att Godspeed You! Black Emperor är tillbaka, inte egentligen. Detta är ingen comeback som ska skrivas om i ordalag som använts och återvänts för att berätta om andra band och deras plötsliga pengatörst, eller långt gångna pengabrist. Det är en klargörelse om att Godspeed You! Black Emperor aldrig varit borta.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA