x
New Tide Orquesta: How To Climb A Mountain

New Tide Orquesta
How To Climb A Mountain

New Tide Orquesta: How To Climb A Mountain

GAFFA

Album / Hoob
Utgivning D. 2012.10.24
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Ett nytt namn, men en fortsatt vandring efter de spår som anträddes på förra albumet: New Tide Orquesta är samma band som gamla New Tango Orquesta om någon tvivlade, och deras förra album, Vesper, visade upp bandet från en sida där kammarmusiken började får större utrymme än tangoinfluenserna. Ett välfunnet läge för namnbytet, eftersom det spåret anträds än mer och upprepandet och den relevanta monotonin får än större utrymme här.

Det är inte menat negativt på något sätt; man visade redan på förra albumet hur man lyckades lyfta fram känslor och stämningar genom subtila variationer och monotoni på ett briljant sätt. Och detsamma gäller här; många antydande referenser till tidigare låtar. Även om det på ytan kan kännas formellt och sterilt, så finns det rejäla portioner av passion som lurar under ytan. Lika mycket i staccatoflorans How To Climb A Mountain som i Just About To Fall In Love. Det låter kanske inte lika dynamiskt som tidigare, förmodligen på grund av den yttermera avsaknaden av tangon. Den fanns trots allt som ett påträngande, attraktivt, spöke på Vesper, men den är inte helt frånvarande här.

Men det än mer strama uttrycket är ändå väldigt tilltalande. Det är en skir och vacker ljudbild, en som tonsätter både lyssnarens och varats kontext och låter den ramas in till den skimrande tillvaro den borde vara. Det är stor, skön och klassisk musik för alla, för alla tillfällen, för både kontemplation och för arbete. Det är musiken för det vackra i livet; musik för livet.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA