x
Kendrick Lamar: Good Kid M.A.A.D City

Kendrick Lamar
Good Kid M.A.A.D City

Kendrick Lamar: Good Kid M.A.A.D City

GAFFA

Album / Universal Music
Utgivning D. 2012.10.22
Recenserad av
Ametist Azordegan

Kendrick Lamar har hittills representerat det alternativa och raffinerade råa. Med sofistikerade medel har han i sina tidigare projekt vitaliserat rappen och bitvis visat upp en futuristisk indie-hiphop.

På hans första major label-album hörs produktioner av bland andra Dr. Dre, The Neptunes och Just Blaze. Soundmässigt bjuder skivan på en bredare och genrebekant ljudbild än hans tidigare verk. Nu har uppenbarligen både han och skivbolaget sträckt sig så långt de kunnat för att mötas på skalan kommersiellt/nyskapande. Resultatet är att lyssnarna inte behöver ha 40 poäng i konstvetenskap för att uppskatta spåren men det sker på bekostnad av den råhet han tidigare haft.

Trots kvalificerade producenter är det dock Lamar som triumferar och det är i rappen som det intressanta händer. Han fortsätter att leverera ett alternativt uttryck trots att den något urvaskade ljudbilden trubbat av hans spets lite. Sammantaget håller hans rap, flow, temabygge och låttexter hög nivå av personligt skapande och originalitet och tilltalar fortfarande lyssnare med ett mer utpräglat intresse för hiphop.

Skivans övergripande stämning och atmosfär är bekant för inbitna Kendrick-lyssnare som får både vemod och melankoli, men den nya major-label-Lamar sysslar med mer bounce och källarlokal-party än vad han tidigare gjort.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA