x
God Seed: I Begin

God Seed
I Begin

God Seed: I Begin

GAFFA

Album / Indie Recordings
Utgivning D. 2012.10.30
Recenserad av
Tomasz Swiesciak

När satansrockare och kyrkbrännare hamnar i juridisk tvist om ett bandnamn, känns det som att det lilla mystiska inom black metal − som är kvar post 2000 − har försvunnit. Å andra sidan är inte genren speciellt ondskefull längre när banden rullar hem från musikgalor med folkliga priser.

Sedan denna omdebatterade namntvist om vem som egentligen har rätt till namnet Gorgoroth (Ghaal och King Ov Hell eller Infernus) föll rätten på den sistnämnda. God Seed är alltså resultatet av ett domstolsutslag och I Begin en debut som redan började att komponeras innan bråket och som var tänkt att ges ut under gammalt flagg.

Denna debut är således intressant ur flera synvinklar. God Seed bryter upp från fållan av extrema akter genom att skapa en varm (!) och organisk (!!) skiva där produktionen andas inbjudande 70-tal (!!!) och inte ett kallt norskt källarförråd. Tvärtom vad man tror, känslan i I Begin präglas fortfarande av en rå och primitiv djävulsdyrkan, mycket på grund av subtilt invävda elektroniska inslag. I sina bästa stunder låter Ghaals manskap som en blandning av Ihsahns sentida och progressiva stil och det kaotiska i Deathspell Omega. I de fåtal sämre ögonblicken blir jag skogstokig på Dracula-orgeln och känslan hockey metal anthems.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA