x
The Weeknd: Trilogy

The Weeknd
Trilogy

The Weeknd: Trilogy

GAFFA

Album / Universal Republic/XO&co/Island
Utgivning D. 2012.11.20
Recenserad av
Ametist Azordegan

Varsågod, här är din nya r'n'b. När 22-åringen Abel Tesfaye våren 2011 släppte det första mixtapet i trilogin stöpte han om genren i en ny form. Han släckte 2000-talets törst efter melankoli och surfade upp på mainstream-musikens emovåg. Nu är trilogin fulländad och samtliga tre mixtapes släpps ommastrade på ett majorbolag tillsammans med nya bonusspår. 

Weeknds r'n'b är becksvart, genomskjuten av svårmod och befinner sig i ett ständigt berusningsläge. Han blandar råhet med sårbarhet vilket är i linje med r'n'b-balladers klassiska stämning. Det är främst i potpurri-soundet som Weeknd skapar en neo-r'n'b. Under ilande synthar, långvariga elgitarrer och ekande smutsiga trummor uttrycker han sin ambivalens gentemot kärleken. Han framför det med en änglalik falsett i ett tillstånd av feberyra skapad av kombinationen svek och åtrå.

Den meddragande elektriska skruvvåg han skapar må kallas effektsökeri av vissa men å andra sidan är det vad musiken alltid haft som mål, att få dig att känna. Och intensiva, markerade uttryck på gränsen till pastisch och travesti är just nu rätt i tiden som vi kan kalla neo-hipsterns era.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA