x
Sufjan Stevens: Silver & Gold

Sufjan Stevens
Silver & Gold

Sufjan Stevens: Silver & Gold

GAFFA

Album / BOR
Utgivning D. 2012.11.23
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Sufjan Stevens har tagit alla repiga och nötta jullåtar och stöpt om dem i en ny form. De bär på den där glädjen som man egentligen associerar julen med, den oförstörda och upprymda känslan man hade som barn när den första snön föll. Eller när man för första gången höll en pepparkaka med ens namn spritsat på. Silver & Gold är knarrandet under skorna, den tunga saffransdoften och snöflingan på tungan. Den tonsätter alla detaljer, all känsla som inte går att framkalla.

Sufjan Stevens har återuppfunnit magin. Han har lekt sig fram till alla arrangemang och inget är det andra likt. Lugnare spanska gitarrer blandas upp med elektroniska stormigare partier. Med ett entourage av fantastiska stråkmusiker och de allra pricksäkraste av körstämmor gläntar han på andaktskänslan utan att för den sakens skull ha tagit sig alltför stora friheter.

Brokighet kan vara ett plus. Det är svårare att tröttna på en skiva med 58 (!) spår där allting låter väldigt olikt det som precis spelats. Skulle Silver & Gold spelas i världens köpcentrum under julhandeln skulle allas julklappshandlingsångest förbytas i en upprymd salsa till beatet av Christmas Woman.

Helt ärligt så föredrar jag de låtar man känner igen, som Auld Lang Syne som Sufjan Stevens poppat till än de mindre kända låtarna som Barcarola (You Must Be A Christmas Tree). Till och med Jingle Bells som framförs med de allra gnissligaste musikskolefiolerna får mig att le. De hör såklart också till.

Sufjan Stevens har inte bara överträffat sig själv, han har också trumfat alla som varje jul sjunger samma låtar på samma sätt. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA