x
Alicia Keys: Girl On Fire

Alicia Keys
Girl On Fire

Alicia Keys: Girl On Fire

GAFFA

Album / Sony Music
Utgivning D. 2012.11.28
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Pianot är ett instrument som uppfinns gång på gång. När Alicia Keys slår an tonerna så gör hon det med alla influenser hon har. Det finns inget jazzackord som inte stöps om, det finns ingen klassisk skala som får sväva förbi obemärkt. Mitt uppe i detta bryts allt av, minst en elektronisk effekt per strof, minst ett vibrato per ton.

Det är svårt att veta vad för slags skiva Alicia Keys velat göra. Det låter både som en smygnostalgisk hint till Diana Kings Shy Guy i Limitedless samtidigt som Nicki Minaj gästar på Girl On Fire. Någonstans mellan det klassiska pianot och reggaeton-beatsen har jag tappat bort Alicia Keys röst. Den mäktiga och obönhörligt starka stämman som varit det som alltid varit det primära. Som aldrig tillåtits sjunka tillbaks i ljudbilden.

Därför vill jag nästan stanna upp och komma ihåg att andas när jag knockas av Alicia Keys klara och ruskigt vackra röst till ett ensamt piano med så mycket reverb att man drunknar. Det är först på 101 som man minns varför man älskar Alicia Keys. Synd bara att hon har gjort en skiva där man tillåts glömma det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA