x
Solange: True

Solange
True

Solange: True

GAFFA

Album / Terrible Records
Utgivning D. 2013.01.07
Recenserad av
Maria Stacke

Solange har bytt ett stort skivbolag mot mindre Terrible Records, och inlett ett samarbete med Dev Hynes (Blood Orange/Lightspeed Champion). Resultatet är True, mittemellan ep och album, lika smittande melankoliskt och lekfullt som singeln Losing You (som antagligen är årets bästa låt).

Det ligger en sävlighet över de sju spåren. Som att någon smetat ett tjockt lager vaselin över den mjuka synthbasen och de långsamma, svulstiga beatsen. Musiken rör sig mellan italodisco och funk, egentligen en ganska platt och klichéartad fond, om det inte vore för rösten. Solanges röst. Precis som storasyster Beys är den lika mycket ett soloinstrument, som en del av arrangemangen, men Solange vet något Beyoncé inte vet. Hon vet att utnyttja de raka rytmerna och enkla melodierna för att uttrycka en subtil fyllighet och sparsamt krydda sången med små, små ändringar i frasering eller avstickare från grundmelodin. Hela tiden mot mjuka mattor av stämmor och ett tjockt stråk av bitterljuv svärta. Resultatet är himmelskt.  

På sin andra skiva Sol-Angel and the Hadley St. Dreams från 2008 flörtade hon med både 60-talspoppen och jazzen. Men vad som då ibland kunde vara musikskolekonstlat, i låtar som var lite för smarta, är nu som bortblåst. Däremot känns det som att True fortfarande är ett sökande. Vi kan ana något mästerligt, men Solange är inte riktigt där. Än. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA