x
Skator: Vita Kalla

Skator
Vita Kalla

Skator: Vita Kalla

GAFFA

Vinyl + download / Stugan
Utgivning D. 2012.11.21
Recenserad av
Jack Hildén

Adjektivet vackert bör inte nödvändigtvis användas i positiv bemärkelse, särskilt när det kommer till musik. Så det är inte utan att jag närmar mig vinylen Vita Kalla med en viss skepsis. Allt är förbannat vackert, från den fysiska produkten till namnet på Lina Högströms alias, till titlarna. Eller är kanske inte Tryffelsvin lite för snyggt?

För att inte tala om själva lyssningsprocessen. Det dröjer inte länge innan det står klart att skivan kommer beskrivas som just vacker, skör och mörk. Å andra sidan är det ju precis vad den är. Högström från Umeå debuterar på ett mycket gediget vis. Med enbart gitarr till hjälp vågar hon möta sina tankar och förmedla dem vidare, nästan hela vägen.

Det är poplyrik som gör det värt att spetsa öronen, och det gör jag. Alltså inte spetsar öronen men jag lyssnar noggrant eftersom volymen verkar nedskruvad ett par snäpp. Jag lutar mig fram som i ett samtal med en blyg men mycket intressant person. Vita Kalla låter lite som Järvinen sprunget ur en dystrare miljö. Inte en enda gång blir det vackert på ett provocerande sätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA