x
Taken By Trees: Foajébaren, Göteborg

Taken By Trees, Foajébaren, Göteborg

Taken By Trees: Foajébaren, Göteborg

Recenserad av Daniel Andersson | GAFFA

Populärkulturell eskapism. Victoria Bergsman tar oss med på en verklighetsflykt, som startade i Pakistan, för att sedan hamna på semesterön Hawaii. För ungefär tre år sedan släppte Bergsman aka. Taken By Trees albumet East Of Eden − en skiva som spelades in i nyss nämnda land med inhemska musiker. Denna tillflykt blev inte långvarig, utan väskan packades med Hawaii som musikalisk destination.

Innan Bergsman kliver ut på scenen, via Foajébarens effektfulla scenhiss, fylls lokalen av samplade naturljud. Tropiskt fågelkvitter och stilla vågor lockar den stora publiken − lokalen är fullsatt − fram till scenen. Denna naturinramning förstärks av en filmduk, som under kvällen blandar vulkanutbrott med Hawaiiansk fauna vilket återspeglar musiken på ett effektfullt sätt. Fokus ligger med andra ord på senaste skivan Other Worlds. Fredagskvällen bjuder dock på fina versioner av Anna och Watch The Waves från föregående album. Genomgående upplevs Bergsmans låtkatalog lite skarpare och mer rytmiskt än på skiva. Inte lika planlöst svävande.

Under de 50 minuter som Bergsman står på scen sprider hon en känsla av lugn. Tidigare har hon haft en tendens att verka nervös, vilket skapat en kil mellan musik och publik. De nya låtarna, med avslutande Dreams som en av höjdpunkterna, ger därför en känsla av hennes sanna jag. Eskapism definieras ofta som att leva i en livslögn, men Bergsmans mix av dub och pop får mig att tro på en rosenskimrande värld baserad på orörd natur och varma sommarnätter.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA