x
Stray Cats: Live At Montreux 1981

Stray Cats
Live At Montreux 1981

Stray Cats: Live At Montreux 1981

GAFFA

DVD / Eagle Rock
Utgivning D. 2012.11.06
Recenserad av
Anders Fridh

Efter Elvis Presleys storhetstid förde rockabillygenren en relativt undanskymd tillvaro i början av 70-talet. Det ändrades med punken och när kungen abdikerade i augusti 1977 innebar detta paradoxalt nog ett uppsving för 50-talets stöddiga och svängiga rock'n'roll. Stray Cats dök upp på scenen som en sensation i början på 80-talet. Den här liveshowen från jazzfestivalen i Montreux fångar trion när de var som hetast − debuten kom ett halvår tidigare och var redan en jättesuccé.

Stray Cats ser ut att kunna erövra världen så som bara 20-åriga rockers kan. Det finns en barnslig entusiasm i alla överdrivna rockposer; Lee Rocker ligger tidvis raklång över ståbasen. Sångaren och gitarristen Brian Seltzer har en rå, oförfalskad energi. Bandet liknar ett gatugäng rakt från Grease, särskilt Slim Jim Phantom ser rent livsfarlig ut där han står bakom sitt minimala trumset.

Konserten är över på lite över en timme, och då har Stray Cats levererat intensivt svettiga versioner av klassiker som Storm The Embassy och Stray Cat Strut. De blir aldrig coolare än så här. Konserten är ett medryckande och energiladdat tidsdokument över ett band som inspirerat svenska Fatboy bland många andra. Den totala avsaknaden av extramaterial drar ner betyget ett snäpp.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA