x
Led Zeppelin: Celebration Day

Led Zeppelin
Celebration Day

Led Zeppelin: Celebration Day

GAFFA

DVD / Atlantic Records/Warner Music
Utgivning D. 2012.11.21
Recenserad av
Anders Fridh

Led Zeppelin återförenades 2007 för att hylla sin avlidna skivbolagschef Ahmet Ertegun. Comebacken varade bara en kväll, vilket fick fansen att gå bananas; 20 miljoner människor ansökte om en biljett, 18 000 kom in på O2 Arena i London.

För att vara en så monumentalt efterlängtad har konserten en förhållandevis anspråkslös inramning − vill man se en bombastisk hyllning till ett av världens största rockband får man titta någon annanstans.

Efter en något svajig start visar Led Zeppelin att de fortfarande är vitala. En ödmjuk Robert Plant undviker medvetet de allra högsta tonerna och visar att han fortfarande är en uttrycksfull bluessångare. Nobody's Fault But Mine visar storheten. Den millimeterprecisa dynamiken. Det blytunga svänget från Jimmy Pages gitarrer. Klangen är överlag magnifik. Dock inte i Stairway To Heaven, vars finstämda uppbyggnad störs av för mycket dist.

Setlisten är förstås urstark, med No Quarter som en drömsk höjdpunkt. Det som saknas är bandets akustiska, folkrockiga sida – från Led Zeppelin III hämtas bara tröga Since I've Been Lovin' You. Det blir ett par långdragna bluessolon för mycket.

Led Zeppelin kunde, och borde, spelat många fler kvällar än den här. Celebration Day är dock en fin tröst för alla de 19,9 miljoner människor som inte fick tag i en biljett till spektaklet.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA