x
The Velvet Underground & Nico: 45th Anniversary Super Deluxe Edition

The Velvet Underground & Nico
45th Anniversary Super Deluxe Edition

The Velvet Underground & Nico: 45th Anniversary Super Deluxe Edition

GAFFA

Box / Polydor
Utgivning D. 2012.11.11
Recenserad av
Daniel Horn

Den höll på att inte bli till. Allting satt väldigt långt inne. De så kallade The Scepter Sessions spelades in under april 1966 för att senare förkastas av de som satt på makten. Det kunde heta "You're out of your mind with this" från ett bolag och det kunde låta "no, no, no, none of this" från ett annat. När väl MGM nappade var det med en ljummen handskakning och en halvhjärtad lansering tog vid. Faktum är att lanseringen uteblev helt, till en början. Varför kan man bara spekulera i, vilket det även görs i denna lyxutgåva av mästerverket The Velvet Underground & Nico. När Lou Reed och hans män och kvinnor äntligen nådde release skedde den under den käcka och smått komiska parollen "So far underground, you get the bends!".

Ingen trodde egentligen på det här släppet. Inga fler än de som stod bakom det. Skivbolaget ropade efter en hit, med krav på Nico på sång. Skivbolaget fick visserligen en singel i form av Sunday Morning, men på den höll sig Nico mest i bakgrunden. Heroin föraktades, men man lät det bero. Allt för konsten. Och ut kom debuten och den stank av svettig läder, sperma, ångest och koagulerat blod. Ett spår som Venus In Furs kan än idag få den mest erfarnes kinder att blossa. Och detta skedde 1967. Moralpanik big time. De flesta lyssnare ställde sig givetvis frågande till det hela och en kultstatus tog vid och växte. De få som förstod, blev som besatta och spred mun till mun ordet om något helt nytt i musikväg. Något som var väsensskilt allt annat. En morbid blandning av doo wop, girl group-vibbar och snårigaste avantgardism, med John Cales skeva strängar, med Lou Reeds störda betraktelser, med Nicos starka ton och med Maureen Tuckers tribaltrummor. På pappret en konstnärlig succé, men likt många andra konstnärer var The Velvet Underground före sin tid och det skulle ta ett dussin år innan gruppen skulle få ett ordentligt erkännande.

Den här boxen, till formen av en coffee table-bok och vars bokrygg beklätts med Super Deluxe Edition i versaler, är en nördbibel i dess rätta bemärkelse. 80 sidor faktaspäckad text, med en bildmassa som portioneras ut i lagom doser – när genomgående analyser om textförändringar från demo till lp börjar tynga ner läsupplevelsen. Mot slutet finner man sex cd-skivor med mästerverket i en mono- och stereoversion, Nicos debut Chelsea Girl som också kan ses som banan-skivans korrekta uppföljare, Scepter Studio Sessions och liveupptagningar från Valleydale Ballroom i Ohio. En fulländad box hade även burit på en dvd med mer eller mindre matnyttig kuriosa, men i övrigt är denna 45th Anniversary Edition ett genomarbetat verk som ser till konsten före kommersen. Helt i linje med vad The Velvet Underground och Nico en gång skapade och slutligen delade med sig av. Ett stycke populärkultur som kom att betyda mer än vad någon någonsin kunde föreställa sig.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA