x
The Scantharies: The Scantharies

The Scantharies
The Scantharies

The Scantharies: The Scantharies

GAFFA

Album / Memphis Industries
Utgivning D. 2013.01.16
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Efter fyra album med Blue States har multiinstrumentalisten Andy Dragazis lämnat den drömska ambientvärlden. I år ska han återuppväcka den grekiska garagerockscenen som på 60- och 70-talet födde band som Aphrodite's Child, The Persons och The Ventures.

Det var under en bilfärd med en äldre släkting på den grekiska ön Evia som ett gammalt blandband hamnade i stereon, och vips var idén till The Scantharies född. Dragazis föreställde sig en best of-samling med detta band som − i hans vision − varit tongivande på den grekiska musikscenen för sisådär 50 år sedan, innan medlemmarna blev religiöst besatta och slutligen upplöstes, bland annat på grund av överdoser.

Resultatet är ett album vars material inte alls känns daterat utan tvärtom rätt så friskt. Däremot verkar betydelsen av garagerock skilja sig en hel del från svensk eller amerikansk dito; låtarna är märkbart polerade och liknar mer något från surfpunken eller spaghettiwestern. Lagom svängigt, lagom chartermuntert, väldigt instrumentalt.

Nästa steg är att låta ett band med unga grekiska musiker framföra The Scantharies material live. Vem vet var denna resa kommer att sluta.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA