x
Arbouretum: Coming Out Of The Fog

Arbouretum
Coming Out Of The Fog

Arbouretum: Coming Out Of The Fog

GAFFA

Album / Thrill Jockey
Utgivning D. 2013.01.23
Recenserad av
Mathias Jensen

Arbouretum har gjort en av 00-talets allra bästa låtar, och det är ett sorgligt faktum att allt för få vet om det. Jonas Got A Tooth borde vara en grundbult i vilken rockjournalistisk lista som helst som ämnar sammanfatta rockhistorien. Det är förresten riktigt oklart varför det här bandet alltid blivit märkta som ett folkrock-band. Är det något de stått för i en tid som svärtats ner av indieskägg som vill låta som The Band så är det väl att vara ett subtilt komplement till Metallica mer än att vinka hej till vilken folkrock som helst.

Men ironiskt nog är det här bandet som allra minst intressant när de låter som James Hetfield snarare än Crosby, Stills & Nash. Skönt nog är de åtta spåren på den här skivan en förlängning av ljudbilden från Neil Youngs hyllade skiva från ifjol mer än vad den gör anspråk på att presentera brölig arenarock. Det är låtar som ger ett soundtrack till känslan av att bränna på med nytankad bil längs amerikansk västkust för att ibland göra ett kort uppehåll och fylla på bagageluckan med obskyra mängder alkohol och fortsätta, in i natten och komma ut på andra änden av den och se morgonen vakna.

Titelspåret är en enda varm homage till det där speciella ljuset som bara kan träda fram efter ett riktigt mörker. Själsligt eller helt bokstavligt. Det är vackert, det är drömskt och det är rakt igenom värmande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA