x
Them Bird Things: Pachyderm Nightmares

Them Bird Things
Pachyderm Nightmares

Them Bird Things: Pachyderm Nightmares

GAFFA

Album / Playground Music Finland
Utgivning D. 2013.01.18
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Det är svårt det där, med band som beröms nästan villkorslöst. Det talas om originaliteten! De genre-överskridande svängarna! Den så sinnrika tillämpningen av influenser ifrån då och nu! Kritiken står i zenit, gemene journalist pissar på sig av lycka.

Them Bird Things, denna finska konstellation som har ångat på med sin skeva folkcountry sedan 2007, kan med lite välvilja placeras i nämnda kategori. Och visst utmanar Pachyderm Nightmares konventionerna inom country och americana. Vi ges en ljudbild som främst sätter två saker i förgrunden. En lekande slidegitarr och sångerskan Salla Days nasala röst − den slutgiltiga fusionen mellan Bob Dylans raspighet och Robert Wyatts skörhet. Addera där till en mängd olikartade arrangemang, alla fyllda av Söderns torra luft och härdade ande.  

Hela spektaklet må vara intressant, men det blir sällan, sällan riktigt bra. Det är som om Them Bird Things så hårt klamrar sig fast vid att låta just säregna, tidlösa, att de missar ett par rent fundamentala ting. Som starka melodier, förslagsvis.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA