x
Mattias Alkbergs Begravning: Mattias Alkbergs Begravning

Mattias Alkbergs Begravning
Mattias Alkbergs Begravning

Mattias Alkbergs Begravning: Mattias Alkbergs Begravning

GAFFA

Album / Teg Publishing
Utgivning D. 2013.02.20
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Tack vare The Bear Quartet, och de ändlösa projekt som bandets förfall sedan mynnade ut i, har Mattias Alkberg kommit att bli en närmast central figur inom svensk musik. Med abstrakta texter, en punkens kroniskt knutna näve och en blödande Tom Verlaine-stämma har Luleå-sonen både förfärat och förfört. Man känner alltid något när man lyssnar på Mattis musik. 

Och trots att det framför allt är Bob Dylan, och hans live-skiva Hard Rain som en tänker på när Mattias Alkbergs Begravnings konvolut stirrar tillbaks, så har Robert Zimmerman väldigt lite med det här att göra. Istället är det en Tim Burtonsk kabaré med Television, punk, Norrland och kungahat kirurgiskt inopererat i ryggmärg och hjärta som du ska försöka föreställa dig.

Melodier som först efter hand uppenbarar sig − och sedan obönhörligen klöser sig fast. Ett helt eget bildspråk, stökiga arrangemang, och tvära kast mellan kärlek och hat. Sin vana trogen är Mattias Alkberg både kompetent, sjuk, och ack så behövlig. Så även med sin begravning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA