x
Villagers: Awayland

Villagers
Awayland

Villagers: Awayland

GAFFA

Album / Domino
Utgivning D. 2013.01.14
Recenserad av
Christian Ploog

Det är nästan lömskt hur irländska Villagers på nya given Awayland går från trivsamt skör indiefolk, till något mycket mer abstrakt. Det börjar varsamt. Inledande My Lighthouse, och även titelspåret, är behagliga gitarrsmekningar i vinterkylan. Och många av låtarnas melodier är lika starka som melankoliska.

Men sen leder bandets frontman och eldsjäl Conor J. O'Brien oss genom ett högst oklart ljudlandskap. Det knäpper och piper, blippar och bloppar. Elektroniska ljud blandas med vidöppna arrangemang. Bombastiska trummor avlöser tveksam frasering i sången.

Troligen vill Dublinsonen kalla det fantasieggande, men faktum är att Awayland bara har ett hårdare anslag än debuten Becoming A Jackal från 2010. Där bjöd O'Brien på tyngdlös pop vägd på guldvåg. Nu har han gått in i musiklaboratoriet. Det härligt suggestiva är visserligen kvar, men alltför ofta övergår ljudbilden i något slags kakofoniliknande experimentlusta. Vid ett tillfälle hörs till och med en stånkande åsna. Tyvärr känns O'Briens motiv oklart, och helheten träffar långt ifrån rätt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA