x
Deep Purple: Live In Paris 1975

Deep Purple
Live In Paris 1975

Deep Purple: Live In Paris 1975

GAFFA

Album / Purple
Utgivning D. 2013.01.28
Recenserad av
Anders Fridh

Deep Purple genomled ständiga förändringar från 1973 och framåt. Bandet gick från den klassiska Mark II-sättningen till Mark IV, som bara hann göra underskattade Come Taste The Band innan splittringen 1976.  

Vid tiden för konserten i Paris i april -75 var det Mark III som gällde. Det utmärkande med denna konstellation är att Deep Purple för första och enda gången har två ledsångare: Glenn Hughes och en ung David Coverdale. Sättet de kompletterar varandra på gjorde exempelvis Burn, som inleder konserten, till en omedelbar klassiker.

Det är överlag Mark III:s "egna" låtar som dominerar. Förmodligen insåg bandet det svåra i att bara förlita sig till gamla klassiker live; Coverdale är en bluessångare och ingen högskrikande primadonna som företrädaren Ian Gillan. Ingen Child In Time alltså, vilket på sätt och vis är befriande. Här levereras istället tunga versioner av Lady Double Dealer och stonerrockprototypen Stormbringer.

Bandet fungerar bäst när de är koncisa och fokuserar på nuet. När äldre material ändå smyger sig in stämmer det inte riktigt − Space Truckin' håller inte för 22 minuters funkig jam session. Vi serveras överhuvudtaget för många ändlösa replokalsversioner utan tydlig styrning.

Ritchie Blackmore verkade inte heller gilla den inriktningen. Faktum är att spelningen i Paris blev den legendariska surputtens sista som gitarrist i Deep Purple. Fram till återföreningen 1984 vill säga.

Blackmore är i storform i avskedsstunden. Det låter inte perfekt men organiskt och levande; småfel har inte rättats till i efterhand som på många andra rockbands liveskivor genom åren. Detta gör Live In Paris till en fest för Blackmorekonnässörer framför allt. För oss vanliga dödliga är upptagningen en påminnelse om hur mäktiga Deep Purple kunde vara live, när de höll sig på banan och undvek otaliga funkiga fallgropar.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA