x
Ansiktet: #dennyarnbmannen

Ansiktet
#dennyarnbmannen

Ansiktet: #dennyarnbmannen

GAFFA

Album / Svenska Inspelningar
Utgivning D. 2013.03.13
Recenserad av
Camila Astorga Díaz

Det är en svår balansgång, den att både beröra i texterna och att få musiken att svänga. Ansiktet har släppt ett album som i princip är omöjligt att stänga av när man väl börjat lyssna. Med två av Sveriges bästa röster har Herbert Munkhammar och Erik Nordström bestämt sig för att återuppfinna genren svensk r'n'b. Med en god portion humor, handklapp och auto-tune har de i #dennyarnbmannen skapat en ram som rymmer både svulstiga melodier och dansanta beats. Det är också ett album som andas tidlöshet. Klassiska maffiga refränger varvas med moderna beats. Till och med de långsammare balladerna är hypnotiserande bra. 

Hur matchar man då hits som Äckligt och För Stor? Man skriver textrader som berör i sin enkelhet med rim på maktstruktur och svängiga refränger som innehåller ordet naprapat. Men det finns också utrymme för allvar. I Låtsas Som Inget Hänt kommer den ena i förhållandet hem och upptäcker att det ligger en annan snubbe i hans säng. Och i den finns också den ärligaste textrad jag någonsin hört: "Det låg nån annan bredvid dig när jag kom hem, jag vill inte va den som är den så, baby, jag låtsas som inget hänt".

Herbert Munkhammar rappar uppstudsigt så varje rad hamras ned i kroppen. Erik Nordströms röst sveper in textraderna i ett slags glittrigt filter. Och när man minst anar det glider en saxofon in och river av ett solo signerat 80-talets TV-serier med kornigare bild. Kombinationen smarta rim och snygga r'n'b-effekter är svår att inte älska. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA