x
John Grant: Pale Green Ghosts

John Grant
Pale Green Ghosts

John Grant: Pale Green Ghosts

GAFFA

Album / Bella Union
Utgivning D. 2013.03.13
Recenserad av
Robert Lagerström

John Grants debutalbum fick strålande kritik och hamnade högt på mångas årsbästalistor för 2010. Så var Queen Of Denmark också en komplex skiva full av melankoli, svart humor och utsökta melodier. Klockren pianodriven popmusik som ekade av amerikanskt 70-tal, från ELO och Randy Newman till Elton John. Över alltihop svävade kompbandet Midlakes drömska folkkänsla.

Inför den här plattan skulle Grant återigen samarbetat med gruppen. Men slog sig oväntat ihop med Biggi Veira från Gus Gus och spelade in materialet på Island. Med lokala musiker, körsång av Sinead O'Connor samt Midlakes rytmsektion på ett par spår.

Resultatet har blivit rent makalöst. Ett vågat stilbyte där Grants lena baryton flyter över pumpande technobeats, pulserande elektroniska ljudlandskap och några stilrena ballader. Det är lika organiskt som levande och skapat med största fingertoppskänsla, helt i linje med debutalbumet. Samtidigt är texterna mer självutlämnande och materialet tajtare sammanhållet. Det är bara att kapitulera.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA