x
Elephant9 med Reine Fiske: Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Elephant9 med Reine Fiske, Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Elephant9 med Reine Fiske: Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

Mycket fritänkande jazz faller på eget grepp. När det kommer till att bygga upp ett episkt verk är det lätt att klämma i med allt på tok för snabbt, bara för att man kan. Dynamik är A och O. Några minuter in på jazzrockarna Elephant9s spelning går musiken från subtila toner med Ståle Storløkkens keyboards och Torstein Lofthus trummor i full fokus till att smälla av i skarp och funkig uppvisning. En ivrig start, lika oberäknelig som förståelig. Oslo-trion, för kvällen förstärkta av Dungens och Anna Järvinens Reine Fiske, har ingen tid att förlora när spelschemat ger dem 30 minuter att leka med.

Lofthus trumset har fått en central plats på scen, men inledningen bär mer av Storløkkens exkursioner med sin effektpreparerade rhodes. Och Fiskes uppvisning i lena gitarrskrik låter vänta på sig. Hans roll är mindre tydlig live som på förra årets album Atlantis. Under konserten får Fiske mer jobba med korta illavarslande ljudvågor. Men de gör sig oerhört gott med Eilertsens tjocka och tunga basgångar.

30 minuter är visserligen för kort tid om Elephant9s tackling av funkig jazzrock ska kunna blomma ut helt. Men det är i det oväntade som magin sker. När man som åhörare inte har en aning om vad som komma skall och står på tå inför nästa bombardemang. Det sker i starten med The Riddler och därefter skiftar det mellan fullt ställ och knappt något ställ alls, utan att bli slentrian. I det stora hela en högst intressant musikalisk resa där starka känslor är lika med starka toner.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA