x
Young Dreams: Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Young Dreams, Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Young Dreams: Wimp-teltet, by:Larm, Oslo

Recenserad av Daniel Horn | GAFFA

En norsk kollega kallar by:Larm världens kallaste festival. Det kan ligga något i det, men värmen som omsluter den här branschfestivalens största scen, Wimp-teltet, när Young Dreams håller hov är något utöver det vanliga. Det väna gitarrsvänget har sina rötter i afropop och kan närmast jämföras med Vampire Weekend. I Young Dreams fall kläms det även in Beach Boys-harmonier och ibland ett par experimentella, elektroniska och utdragna infall.

Men där värmen finns, finns också kylan. Sångaren och han som ska agera ansiktet utåt, Rune Vandaskog, är inte den mest karismatiske personen i Oslo. Ett vänligt påstående är att han låter musiken tala istället. Varför inte? Den hittills största publikskaran ser inte ut att klaga och är det någonstans den här gruppen drömmer sig bort så är det via Vandaskogs framtoning. Han är som en shoegaze-deformerad Paul Simon med en tamburin som närmaste snuttefilt.

Bergen-gruppen har på senare tid fått något av ett mindre internationellt genombrott. Framför allt med en rad spår från 2012 års album Fog Of War. Detta till trots börjar gruppen med att gå tillbaka cirka två år med Young Dreams och Dream Alone, Walk Together. Ett smart val för att väcka uppmärksamhet. Intresset bibehålls kanske inte hela vägen, men Young Dreams har ändå något värt att spara i minnet och i spellistan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA