x
Johnossi: Transitions

Johnossi
Transitions

Johnossi: Transitions

GAFFA

Album / Universal
Utgivning D. 2013.03.20
Recenserad av
Kristofer Hadodo

Det är en läcker och stämningsfull inledning med mustiga Into The Wild − ett återhållsamt opus på över sex minuter − som sätter tonen för Stockholmsduons fjärde fullängdare. Tätt därpå följer effektiva explosioner i refrängstarka singeln Gone Forever. Kontraster skapar dynamik och får tummen upp. Men sen, efter de här två låtarna, förväntas det att något mer ska hända.

Det finns helt enkelt för många tröga passager och för hårt polerade ytor på Transitions. Mycket av skivan saknar bett, energi, hunger och sånt som gör rock'n'roll till just rock'n'roll. Andra kommersiella rockband har också segnat efter några år i ropet och tagit en avfart mot något slags prettoträsk. Kanske är det ett resultat av för många kockar? I Stockholmsstudion har duon arbetat med inte bara en utan tre producenter och dessutom plockat in flådiga stråkarrangemang samt en flitig klaviaturspelare.

Åtminstone hälften av innehållet kan avfärdas som enformigt, såsigt, ihåligt, tråkigt och till och med stentrist. Som tur är finns det lite glöd kvar i askan efter det forna Johnossi som går att lägga ihop med det nya Johnossi. Seventeen är ett ypperligt exempel på detta med hypnotisk synthsiren, okulta solon och brusiga gitarrer à la The White Stripes. Även den trumsmattrande Tell The World känns rätt så tuff. Frågan är om de som upptäckt Johnossi genom debutalbumet och/eller All They Ever Wanted kommer att återvända till Transitions.

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA