x
OK Star Orchestra: 2012

OK Star Orchestra
2012

OK Star Orchestra: 2012

GAFFA

LP / Rootsy
Utgivning D. 2012.11.26
Recenserad av
Magnus Sjöberg

OK Star Orchestras senaste album har varit kartor över såväl afrikanska savanner, hi-life-fester i exotiska byar, kärva asiatiska förhållanden och gömda och glömda svenska kolmilor och daggdoftande ängar; allt på samma gång, allt i en attraktiv och välpresenterad förpackning. Och där de på förra albumet fortsatte att utveckla de geografiska influenserna, stannar man här till och fördjupar sig i dem.

En del av jazzuttrycket finns fortfarande kvar, men det står mer och mer tillbaka för de världsmusikaliska influenserna. Nu blir det aldrig världsmusik i den mening den i allmänhet brukas, det är mer av kosmopolitisk, global, musik; ett uttryck som inte låter sig benämnas folk, jazz eller värld, utan som mer tänker på att vara än på vad den kallas.

Här finns långa rytmiska excesser med blås, här finns ett inkännande och snyggt solo på kora. Här finns sval filmisk rumba med doft av svensk barrskog. Här finns svävande, svepande, mässande körer som omringas av slingrande gitarrer förtrollande klaviatur. OK Star Orchestra fortsätter på sin resa både utåt och inåt. Och man kan inte annat än att följa med.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA