x
David Bowie: The Next Day

David Bowie
The Next Day

David Bowie: The Next Day

GAFFA

Album / Sony
Utgivning D. 2013.03.08
Recenserad av
Daniel Andersson

En kameleonts egenskap är att kunna smälta in, likrikta sig, försvinna, och på så sätt göra sig osynlig för omgivningen. David Bowie valde nämnda utväg, mitt i ett trendhetsande New York. Bowie blev den gråe, kepsbärande och genomsnittlige pensionären. En av få rockikoner som vågat gå denna väg. Detta skedde efter en hjärtoperation och 2003 års intetsägande album Reality. Men något fick honom att återigen skifta färg, ta steget ut i rampljuset.  

Ett årtionde efter nämnda skiva presenterade Bowie avskalade singeln Where Are We Know? De positiva omdömena visste inga gränser. Och på många sätt var det unikt att höra en vanligtvis kryptisk artist sjunga om det förflutna – den legendariska Berlineran – utan omskrivningar. Att försvinna blev dessutom det bästa PR-tricket i en ständigt föränderlig popvärld.

På många sätt är det omöjligt att göra sig själv rättvisa gentemot sin egna kanoniserade skivkatalog. Bowies 70-talsalbum har genomgått en omedveten reningsprocess för att nå dagens legendstatus, men på flera plan lyckas The Next Day utmana det som varit – powerballaden You Feel So Lonely You Could Die utgör majestätisk perfektion, titellåtens uppkäftighet går inte att värja sig emot och Heat biter sig fast med sitt sakrala och Scott Walker-liknande uttryck. Det finns brister, men den kreativa lust som fick honom att återigen skifta färg, övervinner dessa.

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA