x
The Flaming Lips: The Terror

The Flaming Lips
The Terror

The Flaming Lips: The Terror

GAFFA

Album / Bella Union
Utgivning D. 2013.04.03
Recenserad av
Daniel Andersson

I år firar Oklahoma-bandet The Flaming Lips 30 år som band, och för många är sångaren Wayne Coyne en yvig och frisinnad symbol för utvecklingen inom amerikansk alternativmusik. I mitten av 80-talet stod de för skruvad Replacement-rock, för att i början av 90-talet omfamna humoristisk lo-fi-pop och kring sekelskiftet valde de att skapa perfektionistisk och välproducerad drömpop. Den råda tråden har alltid varit udda arrangemang.

De senaste åren har Flaming Lips förvandlats till ett kringresande nöjesfält. På scen har det mesta handlat om stora ballonger och konfetti – en ohämmad livsglädje. Men aktuella The Terror speglar något helt annat; på många sätt utgör låtarna ett apokalyptiskt soundtrack till jordens undergång. Hoppet är ute, utsikten för att överleva är lika med noll. Det finns dock ljusglimtar.

Finns det någon mening med att lyssna på denna skiva innan jordens undergång? Absolut! Till en början var det svårt att motivera sig, men spår som Look... The Sun Is Rising och Be Free, A Way är öronbedövande vackra. Suggestiva psykedeliska poplåtar. The Flamings Lips nya album inte lika bra som exempelvis Clouds Taste Metallic, men skivan överraskar med sitt mörka tonläge. Det är ett styrkebesked att kunna vända ut och in på sin egen image.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA