x
Ghost: Infestissumam

Ghost
Infestissumam

Ghost: Infestissumam

GAFFA

Album / Sonet
Utgivning D. 2013.04.10
Recenserad av
Tomasz Swiesciak

Kalla det ett billigt PR-trick men i det mesta Ghost tar sig för, lyckas de mystiska vålnaderna komma undan med glimten i ögat, oavsett om det är är att dölja sig bakom kåpor, ceremoniella riter på scen eller, som nu, rösta in Papa Emeritus II i Vatikanen. När konklaven nu ska hitta ytterligare en misogyn patriark för att ersätta den avhoppade − och iögonfallande lik Kejsaren Palpatine − påven kan man undra vem som egentligen är den mörka kraften, Ghost mysiga djävulsrock eller katolicismen?

Den musikaliska treenighet som Ghost kommit två tredjedelar in i bjuder in lyssnaren till en annorlunda musikalisk ljudbild än den kritikerrosade debuten. Kort sagt, det är högre berg och djupare dalar enligt den målbild bandet strävar efter. Ömsom mindre riffbaserat, ömsom mer dansant och klassiskt. Year Zero skulle mycket väl kunna bli en dansgolvshit med sina elektroniska influenser och Ghuleh/Zombie Queen väljer att flörta med 60-talets surfrock; två av flera låtar som aldrig hade platsat på Opus Eponymous men som på uppföljaren gör mer än rätt för sig. 

Ghost väljer inte den enkla vägen med att upprepa en succé utan har modet att förnya sig och skapa ett omvälvande andra album. Klart starkare än debuten; Infestissumam är ett hypnotiskt och tidlöst musikaliskt verk att mysa till.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA