x
Kurt Vile: Wakin' On A Pretty Daze

Kurt Vile
Wakin' On A Pretty Daze

Kurt Vile: Wakin' On A Pretty Daze

GAFFA

Album / Matador
Utgivning D. 2013.04.09
Recenserad av
Mathias Jensen

Det är svårt att greppa att Kurt Vile är född på 80-talet när han under hela sin karriär skrivit låtar som snarast utgör soundtrack till ett helt liv. Men det är som att vissa har en röst som till synes utan ansträngning bäddar in så mycket mer än vad de faktiskt sjunger om.

Kurt Vile har snarare hela tiden utvecklats. Han har sakta och säkert blivit americanans främsta budbärare och är en av fåtalet amerikanska musiker som överhuvudtaget räddat kvar en genre som har så lätt att rinna iväg i ett Tom Petty-landskap.

Smoke Ring For My Halo var min mest spelade skiva 2011 för att den hade allt det där jag vill ha av ett amerikanskt album; det var ett poetiskt vykort som kändes skrivet av, till och från Amerika. Det var som att lyssna på tiotalets motsvarighet till Americas A Horse With No Name fast med en arg elgitarr. Men Smoke Ring For My Halo känns direkt blek i jämförelse med allt det som händer på den här skivan. Allt är så mycket varmare. Allt är så mycket bredare. Varje detalj känns producerad med kirurgisk omsorg. Att många låtar glider över sjuminutersstrecket blir till en av albumets absoluta behållningar, just för att man alltid får tillåtelse att bjudas på något mer. Varje spår är ett stycke episkt berättande lika mycket som det är en musikalisk gott & blandat-påse av präriemusik och perfekt tempererad americana. Kurt Vile har återigen gjort ett album till, för och från drömmarnas land. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA