x
The Knife: Shaking The Habitual

The Knife
Shaking The Habitual

The Knife: Shaking The Habitual

GAFFA

Album / Rabid Records
Utgivning D. 2013.04.08
Recenserad av
Fredrik Franzén

Det är svårt att skaka av sig känslan av att ha blivit lurad, av att det var precis det här de ville hela tiden. Vi träffade ju syskonen Dreijer på ett relativt soligt och sött vemodigt ställe, men sedan dess har de steg för steg tagit oss till allt mörkare och mer surrealistiska platser. Och jämför vi dem med sagans skogsrå, som med förföriska fingervinkningar lurar en allt längre in i skogen, representerar Shaking The Habitual ögonblicket då de hastigt vänder sig om och visar klorna.

Albumet inleds någorlunda snällt med A Tooth For An Eye – en låt som snyggt tar vid där Silent Shout slutade. Men lyssnar man noga hör man att något är annorlunda. Det är liksom skevare på något vis. Därefter följer ett åtta minuter långt, konstant variabelt och outtröttligt hamrande stridsvrål, bättre känt som singeln Full Of Fire. Så skruvas det till, låt för låt, steg för steg. Sjunde spåret är ett 20 minuter långt och jäkligt obehagligt ljudexperiment. Då har vi bara kommit halvvägs genom albumet.

Shaking The Habitual är ett konstigt album, det råder det ingen tvekan om. En del kommer instinktivt att hylla det som genialiskt, och de har nog rätt. Andra kommer att säga att det är på tok för långt och en jäkla pina att lyssna på, och de har nog också rätt. Men en sak måste väl ändå alla hålla med om: storleken på Karins och Olofs mod är enormt, och det faktum att hundratusentals människor följt dem till denna märkliga, märkliga plats, det är en konstnärlig bedrift utan dess like.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA