x
Ghost: Tyrol, Stockholm

Ghost, Tyrol, Stockholm

Ghost: Tyrol, Stockholm

Recenserad av Tomasz Swiesciak | GAFFA

Ghosts musikaliska resa sedan konceptet tog fart och blev offentligt har i paritet med varje skivsläpp och framförande på scen växt sig större och större. Från att ha bevittnat bandet på mindre punkhak är det logiskt att scenshowen växer sig mäktigare parallellt med de namnlösa vålnadernas ökade popularitet. Tyrol är fylld till bristningsgränsen och ändå är detta långt ifrån den stora scen som medlemmarna säkerligen själva vill stå på. Men tiden står på bandets sida.

Med det stundande aprilsläppet Infestissumam som kvällens dragplåster kliver Ghost in till tonerna av ett suggestivt intro och något som närmast låter som en sakral offerrit innan Per Aspera Ad Inferi avlöser mässandet och inleder vad som skall komma att bli en 80 minuter lång och musikalisk masspsykos. Medan Ghosts debut bjuder på riffbaserad rock och mer ös ger det nya materialet en välbehövlig balans i livesetet. De elektroniska flörtarna och melodiska utsvävningarna i Year Zero eller den framträdande orgeln i poppiga Secular Haze avväger sådana tyngre stycken som Satan Prayer och Death Knell.

Infestissumam må ha djupare dalar och högre toppar men när det kommer till liveframförandet håller sig Ghost på en hög nivå. Med en fantastisk scenproduktion, starka låtar och med ett löjligt enkelt men självsäkert koncept är det svårt att värja sig mot de namnlösa vålnaderna och deras mysiga djävulsrock. Friends Arena och sextio tusen betalande härnäst? Inte helt orimligt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA