x
The Black Angels: Indigo Meadow

The Black Angels
Indigo Meadow

The Black Angels: Indigo Meadow

GAFFA

Album / Blue Horizon
Utgivning D. 2013.04.03
Recenserad av
Daniel Andersson

Austin-bandet The Black Angels låter sina influenser synas – de skyltar öppet med Velvet Underground-stölder och Black Sabbath-plagiat. Bandnamnet är hämtat från The Black Angel's Death Song, och likt Lou Reed och John Cale tenderar Black Angels att beröra mörka och hedonistiska teman. Men gruppens aktuella album Indigo Meadow har delvis tagit en ny riktning; kärnan är fortfarande densamma, men i likhet med exempelvis albumspåret The Day, som påminner om Velvet Undergrounds Run Run Run, har Texas-bandet valt en mer melodiös framtoning.

The Black Angels är kända för att spela psykedelisk och repetitiv stoner-rock. Och i denna genre är det inte ovanligt med 15 minuters spår, vilket lyser med sin frånvaro bland de 13 låtar som utgör Indigo Meadow. Detta är skivans räddning. Förnyelse är inte ett måste i sig, men för att inte återupprepa sig själv kan det vara givande med nya infallsvinklar.

Ska dock inte överdriva skivans popambitioner – Black Angels har inte blivit ett modern The Go-Betweens, utan de är fast förankrade i 60-talet. Nuggets-boxen har memorerats i minsta detalj. Bäst är klaustrofobiska Holland, medan War On Holiday utgör ett fantasilöst försök att kopiera Pink Floyds psykedelia. Oavsett nya influenser, saknas förmågan att engagera. Det krävs mer än att lyssna på klassiska album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA