x
Yohio: Break The Border

Yohio
Break The Border

Yohio: Break The Border

GAFFA

Album / Universal/Ninetones
Utgivning D. 2013.03.27
Recenserad av
Anders Fridh

Fenomenet Yohio kraschade rakt genom teverutan under Melodifestivalen tidigare i år. Det finaste med hela kalaset var att se hur alla barn genast tog den androgyne seriefiguren till sina hjärtan. En stolt mamma postade en Facebookbild på sin femårige son, uppdressad i rosa och vitt och med smink runt ögonen. Visual kei-estetiken gjorde en vacker entré i det svenska folkhemmet.

Dessvärre är Yohios musik inte lika minnesvärd och färgstarkt teatral som hans stil. Break The Border är ett sammelsurium av sprallig collegerock, melodisk death metal (extra light), Him och Yngwie Malmsteen. Bland annat. Precis som på en överlastad buffé finns lite av allt. Det mesta ska med tallriken, vilket innebär att anrättningen skär sig rejält efter ett tag. Att ingredienser är goda var för sig gör inte automatiskt att de gifter sig tillsammans.

Istället blir man stressad av de ofärdiga arrangemangen. Besviken på melodier och texter som mest luktar fritidsgård. Yohio lider än så länge av en stor brist på bra låtar. Något som förstås är ganska viktigt för att hålla sig kvar i det allmänna medvetandet, även efter att den första fascinationen lagt sig. Att bleka festivalbidraget Heartbreak Hotel tillhör skivans bättre spår är trist men symptomatiskt. Sakura, Falling, med sitt försiktigt japanska anslag, är det enda exotiska med den här skivan. Tyvärr.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA