x
Monogatari: One Step Forward And Two Steps Back?

Monogatari
One Step Forward And Two Steps Back?

Monogatari: One Step Forward And Two Steps Back?

GAFFA

Album / Monogatari Music Productions
Utgivning D. 2013.04.20
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Monogatari släppte sin debut för fem år sedan. Det var ett charmigt album som innehöll såväl flörtar med folkmusik som barn-, jazz- och kabarétoner. Det var ett album som visserligen stod stadigt i sig själv, men som också tillät sig att kränga till lite grann; det fanns yviga svängar som gjorde lyssningen väldigt tilltalande.

Här kommer så ett nytt album, den första delen i en trilogi. Och mycket av det där lekfulla och lite yviga är ersatt med en lite stramare framtoning. Även om många melodier känns naiva och charmfulla, så är det framfört med en stringens som tar lite udd ur det. Det som kunnat vara en gränsöverskridande vaggvisa blir nu ett formmässigt strikt asiatiskt stycke. Det som kunnat vara ett livsbejakande race genom vindlande vindar blir stiltje i ett rum.

Det är snarare överraskningen över det strama anslaget som föranleder tveksamheten. Under allt det stela finns en kvalitet som man inte kommer ifrån. Den finns där och lockar och minner om allt som kunnat vara. Om det sprudlande livet som knutits åt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA