x
Van Dyke Parks: Songs Cycled

Van Dyke Parks
Songs Cycled

Van Dyke Parks: Songs Cycled

GAFFA

Album / Bella Union
Utgivning D. 2013.05.06
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Det är snart 25 år sedan Van Dyke Parks kom med sitt senaste studioalbum. Och det är alltid med intresse och bävan man lyssnar till nya skivor av legender. Van Dyke Parks har ju bland annat jobbat med Beach Boys, Phil Ochs och Randy Newman förutom sin egen karriär, som också innefattar författarskap och skådespeleri.

Det är uppenbart att återutgivningen av hans Song Cycle från 1967 har påverkat det här albumet. Inte bara genom titeln, utan väldigt mycket av musiken nästan tangerar innehållet i den. Man kastas in i ljudbilden som minner om kabaret och musikal, om än lite annorlunda, om än lite tillskruvat, vridet.

Här finns några helt nya originallåtar, här finns ett stycke av Saint-Saëns från slutet av 1800-talet, här finns traditionella folklåtar och här finns en nyinspelning av The All Golden från Song Cycle, som en tidlös markör till den. Det är ofta vackert och episkt, och några av låtarna kläs i arrangemang som känns kompletta, slutgiltigt storartade. Men något saknas för att allt ska bli fulländat. Om det är nerv eller helgjuten närvaro är svårt att säga, men det känns ibland lite distanserat för att det ska kännas som den där återkomsten, som det där magiska mötet med en älskad vän från förr.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA