x
Phoenix: Bankrupt!

Phoenix
Bankrupt!

Phoenix: Bankrupt!

GAFFA

Album / Glassnote/Co-Operative Music
Utgivning D. 2013.04.24
Recenserad av
Daniel Andersson

Phoenix är ett av 2000-talets mest framgångsrika alternativa rockband. Med hjälp av landsmannen och producenten Philippe Zdar stod de för ett av 2009 års bästa skivsläpp Wolfgang Amadeus Phoenix – ett album som sammanförde modern danspop med klassisk softrock. Medlemmarnas Versailles-bakgrund gick att spåra till skivans lyxiga ljudbild. En stad präglad av Ludvig XIV:s näsa för excesser.

I likhet med Coldplay är personlighet inget som förknippas med Phoenix. Sångaren Thomas Mars har en underbar falsett som passar bandets varma och synthbaserade aura, men Mars får svårt att övertyga om låtmaterialet blir alltför anonymt. Han är ingen frontfigur som maskerar svaga stunder.

I jämförelse med föregående album är Bankrupt! inte lika direkt, vilket gör att låtarna flyter samman. Förstasingeln Entertainment är medryckande, men saknar glansen som karakteriserade Lisztomania, 1901 och Fences. Gillar dock Hong Kong-flörten. The Real Thing och SOS In Bel Air har dessutom exakt samma refränguppbyggnad, där en mening upprepas i snabb takt. Sistnämnda låt är vinnaren och har begåvats med en snygg titel.

Bland favoriterna hittas Drakkar Noir – namnet hämtat från en välkänd herrparfym – som mer eller mindre sprudlar av popenergi. Detsamma gäller Trying To Be Cool.

Phoenix prickar rätt i sin ansats att vara ett modernt popband, men saknar karaktär. Detta utgör inget problem om låtarna är av samma klass som nämnda föregångare – denna skiva är dock snäppet sämre.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA