x
Sofia Jannok: ÁHPI - Wide As Oceans

Sofia Jannok
ÁHPI - Wide As Oceans

Sofia Jannok: ÁHPI - Wide As Oceans

GAFFA

Album / Songs To Arvas
Utgivning D. 2013.05.08
Recenserad av
Magnus Sjöberg

Sofia Jannok fick ett rätt ordentligt genombrott med förra albumet Áššogáttis/By The Embers, vilket resulterade i en Grammisnominering och i förlängningen också Sommarprat i radion. Det var ett album som ibland ändå kändes lite snällt och tillrättalagt, nästan lite tråkigt. Men här på uppföljaren tar hon allt inte bara ett, utan ett antal steg vidare. Här har hon fortsatt utveckla sitt samiska arv, inte bara till texter och anspelningar till kulturen, utan här finns fler musikaliska referenser än tidigare.

Det är lätt att dra paralleller till bland annat Mari Boine, men Sofia Jannok hittar ett eget spår i den samiska folkmusiken, i trummorna och mysticismen. Ibland drar det mot svävande, mytiska hymner, ibland också mot annan norrländsk svensk indiepop, där producenten Henrik Oja (Säkert!) har ett finger med i spelet. Men ofta driver de ensliga tonerna över öppna vidder, över öppna oceaner, som dominerar; det överväldigande ensamma, det kärva men sköna. Hela livet. Sofia Jannoks röst lyfter också över alltihop, känns mer mogen och allvarlig än tidigare; hon har saker att berätta, saker som kommer direkt ur hjärtat och ur tiden.

Det är storslaget, det är hypnotiskt, det är vackert, och det känns ibland som ett inte bara kulturellt, utan också politiskt ställningstagande. Som ytterligare en stark samisk röst, som en markör, som ett uppmärksammande. Sofia Jannok har som artist gått än längre in i sitt samiska ursprung och har gjort ett nästan helt igenom briljant album.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA