x
Daniel Johnston: Space Ducks

Daniel Johnston
Space Ducks

Daniel Johnston: Space Ducks

GAFFA

Album / Feraltone
Utgivning D. 2013.04.22
Recenserad av
Mathilda Dahlgren

Att lyssna på Daniel Johnston känns overkligt på något vis. På ett sätt låter det skrämmande dåligt och på ett annat sätt känns det ändå väldigt äkta och charmigt. Trots att sången ibland är plågsamt svajig och falsk har den en speciell ton, ett ovanligt uttryck som har något att säga och man vet aldrig hur han kommer att låta från låt till låt, vilket skapar en förväntansfull nyfikenhet.

Han har inte försökt dölja sin svåra bipolära sjukdom, vilken gör tydliga avtryck i musiken, som pendlar mellan uppsluppenhet och psykotiskt kaos, mellan högt och lågt. Nya albumet vittnar dock om den ljusare sidan. Stundtals påminner det om bekymmerslös 60-talspop och andra stunder blir det lugnt och innerligt. Det går inte att förneka att han är galet kreativ. Han har sprutat ur sig musik sen 70-talet, såväl solo som med sitt band The Nightmares.

Texterna är fantasifulla och orealistiska. Denna gång inspirerade av ett seriealbum om rymdankor, som Johnston själv har skrivit. Bara en sådan sak. Känslan liknar den som våren frambringar och med sig har han goda vänner här och där. Svårt att inte bli glad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA