x
The Shouting Matches: Grownass Man

The Shouting Matches
Grownass Man

The Shouting Matches: Grownass Man

GAFFA

Album / Amble Down
Utgivning D. 2013.04.22
Recenserad av
Jonathan Bengtsson

Justin Vernon har aldrig varit bättre än i en trappuppgång, Montmartre. Det kanske låter konstigt. Det är det inte.

For Emma Forever Ago framförs på The Take Away-show. Accapella. Blott Eau Claire-sonens gudsbevis till falsett, två Milwaukee-studenters understämmor, handklapp, trapphusets resonans. Hela kvarteret stannar upp, förmår inte riktigt bry sig om att de har förpliktelser. En hund att rasta, ett arbete att gå till. Jag dristar mig till att säga: just här kapslas något högst allmängiltigt in.

Riktigt lika universellt är inte Vernons nygamla The Shouting Matches, ett projekt som hann brinna, och falna, innan Bon Iver. För att nu återantändas, via kapital och stjärnglans. Vi beger oss från Wisconsin till södern, Tom Petty, till bluesen. Och på samma vis som Thomas Manns karaktärer blir bergtagna i Davos, på samma vis glider The Shouting Matches lite för långt in i detta landskap.

Ni ser, trots att Grownass Man besitter både driv och lekfullhet, så förvaltar den sitt arv på ett lite mossigt, slitet vis.

Visserligen låter Vernon stundtals som en ung Costello, när han på sällan skådat manér piskar sina stämband till frälsning. Och visst finns här ljusglimtar för mer än gitarronanister. Men.

Det krävs spetsigare melodier, tydligare friktion, för att denna skiva ska knuffa in sig annat än på ditt minnes skrothög. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA