x
Mikal Cronin: MCII

Mikal Cronin
MCII

Mikal Cronin: MCII

GAFFA

Album / Merge Records
Utgivning D. 2013.05.13
Recenserad av
Daniel Andersson

Under första halvan av 2000-talet grundade Mikal Cronin garagepunkiga Epsilons tillsammans med ett gäng fuzzdrivna ungdomar. En av medlemmarna utgjordes av Ty Segall, som varit en bidragande orsak till att San Francisco återigen kategoriseras som inflytelserik musikstad. Och nyligen startade stommen av Epsilons rockbandet Fuzz, där innebörden av fuzz realiseras i praktiken. Cronin är den ende som valt att stå vid sidan.

Cronin har undvikit de hårda gitarrerna på sitt andra album MCII (undantaget ett par inhopp av Ty Segall). Melodierna är omedelbara och inbjudande, med influenser som förenar powerpop och Nirvana-light. Texterna berör hopplöshet och självrannsakan, där framtidens osäkerhet gör sig påmint. Musiken är dock allt annat än trevande; ett spår som galopperande Change – kryddat med violin matchar med lätthet genrens bästa spår. Detsamma gäller nygamla Am I Wrong, som fullbordats med ett boogie-woogie-piano.

Cronins andra album vilar på ett stort musikaliskt kunnande, vilket krävs för att skaka liv i låtar med traditionell struktur – detta är nämligen powerpop med extra allt.  


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA