x
Scout Niblett: It's Up to Emma

Scout Niblett
It's Up to Emma

Scout Niblett: It's Up to Emma

GAFFA

Album / Drag City
Utgivning D. 2013.05.21
Recenserad av
Mathias Jensen

Det är inte när hon Patti Smith-vibrerar jag gillar henne som mest. Det är när hon får låta rösten vila i de råaste av råa kärleksballader jag upplever den här rocksångerskan som helt unik i sitt uttryck. Jag minns den exakta känslan av hur det gungade under fötterna första gången jag hörde Kiss, och egentligen allt på This Fool Can Die Now utgjorde ett slags soundtrack till en tid i mitt liv då varje dag kändes som en berättelse i en Scout Niblett-sång. Det är när hon låtit som minst självsäker jag litat allra mest på orden. 

It's Up To Emma är en tämligen rak uppföljare till This Fool Can Die Now med en nästan identisk ljudbild med twistade gitarrer som vrider på sig i ren olycka. Varje låt skulle även platsa på en imaginär B-sida av PJ Harveys Let England Shake utifrån ljudbilden, men där slutar också liknelserna. Scout Niblett har alltid varit rå och till synes mer desperat, och hennes mörkaste låtar är låtar som kräver semester från verkligheten för att man ska återhämta sig.

Med det sagt är hennes sjätte skiva ett album som rör sig i gråzonen mellan de absoluta ändarna, snarare än att hela tiden ligga på gränsen till ett sammanbrott. Gallskriken är mindre närvarande, den lågmälda sorgen tydligare. Och någonstans i den DNA-strängen är det också det första Niblett-albumet som är rakt igenom deprimerande. Istället för argt, rörande och överväldigande känner jag varken några toppar eller dalar. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA